Om mig och krukmakeriet

I år fyller Solhems Krukmakeri 20 år! Det är ingen dålig ålder! Det händer mycket just nu – vi har bestämt oss för att flytta från skolhuset i Almunge och prova våra vingar i en annan del av världen – en by norr om Malaga.
Jag kommer att bygga upp min keramikverkstad och verksamhet där och hoppas att det blir jättebra och lite annorlunda än vad den har varit hittills.

“Jag fastnade i leran och har arbetat med det sedan början av 80-talet. Det började som en hobby men blev ett arbete så småningom, fullt ut 2014. Sedan 2007 arbetar jag i samma hus som jag bor i, en gammal skola utanför Almunge i Uppland. Där finns min keramikverkstad i den gamla skolsalen. Inspiration till mitt arbete finns överallt, utanför dörren i skogen, i trädgården och på de resor som jag och min man, Bosse, gör.

Krukmakeri kallar jag min verkstad och keramik är vad det blir. Jag arbetar mest i stengods men även i lergods och porslin. Det är främst bruksföremål som kommer ur händerna men mer och mer sånt som bara är till lyst. Jag gör också gärna blomkrukor och sånt som hör trädgården till, gärna efter äldre förlagor. Det är då lergodset kommer in i bilden. Mitt formspråk är rustikt och utan krusiduller.

I min verkstad håller jag också kurser och anordnar olika typer av event.”


Utbildning

Kurser:
Folkuniversitetet – kvällskurser
Leksands folkhögskola – Keramiksymposium, Dekor
Capellagården – Raku, Glasyr
Formakademin – Stora krukor
Eget arbete

Kursledare – Vuxenskolan, Folkuniversitet, egen regi

Utställningar

Kapellet Länna – samlingsutställning
Solhems Krukmakeri, Almunge
Galleri Upsala, Uppsala
Artportable, Stockholm

Kunder

Restaurang Il Forno Italiano, Uppsala
Restaurang Lebananon Meza Lounge, Stockholm
Kramtex, Uppsala
Input Interiör (Claesson Koivisto Rune arkitekter)
Drivhuset i Lövstabruk
Domkyrkan, Uppsala
Almunge Pastorat

Återförsäljare:
Drivhuset i Lövstabruk
Gårdsbutiken Bergby Markim